UN EXEMPLU DE URMAT: PROVALE

 

Provale reprezintă după cum indică și titlu o asociație a jucătorilor de rugby din campionatele profesioniste a sportului cu balonul oval din Franța. Aici sunt înscriși mare majoritatea sportivilor din TOP 14 și PRO D2, indiferent dacă sunt autohtoni sau străini. Această asociație este dedicată atât celor ce își desfășoară cariera sportivă cât și celor ce s-au retras din activitate. Pentru cei dintâi, Provale reprezintă un sindicat ce luptă pentru interesele lor și îi ajută în dezvoltarea lor pe planuri extra-sportive, in special în formarea profesională. În cazul rugbyiștilor retrași din activitate, accentul se pune pe reconversia profesională. 

Unul dintre beneficiarii programului de reconversie profesională oferit de către Provale este Alin Coste, fost Stejar cu o experiență de 12 sezoane în PRO D2 și Federale 1 ( 4 sezoane la Narbonne, 3 sezoane la US Bressane și 4 sezoane la Carcassone, echipă la care și-a încheiat cariera).

 

“Am devenit membru Provale când am ajuns în Franța. Nu am fost obligat să o fac dar mi s-a explicat importanța acestei asociații și avantajele pe care le ai ca și membru. Pe toată perioada petrecută acolo am participat la Centrele de Formare profesională. Când ești la aceste centre ești obligat să îți găsești o «meserie ». 

La început e bine să încerci cât mai multe dacă nu ești decis pentru a avea după ce te retragi de unde să alegi, altfel ajungi să nu știi ce să faci după ce îți pui ghetele în cui.“

 

Alin îi cataloghează ca fiind niște oameni de nădejde care sunt alături de sportivi și care nu evită să le răspundă la întrebări sau să dea un sfat. 

Pentru mine a fost foarte important, fiind și străin nu mă descurcam cu toate hârtiile și impozitele cu care te întâlnești aici, iar ei ne-au ajutat și cu acest lucru. Dacă ai probleme cu clubul, poți să apelezi la ei, au avocați

Am fost încântat când am auzit că doriți să faceți ceva similar și în România. Mi se pare foarte tare!

 

La început Alin Coste a făcut școala de antrenori, pentru a putea pregătii micii rugbyiști. Acest lucru a fost decontat de către sponsorii asociației, întrucât Provale beneficiază de amplă susținere din mediul privat. 

Provale nu face parte din uniunea de rugby din Franța( comparativ cu Australia spre exemplu unde, Asociația Jucătorilor are un vot în alegerile naționale ale rugbyului australian) dar exercită o reală influență asupra acesteia. Conducerea lor fiind formată de altfel din foști jucători.

 

Sunt mulți jucători români membri în Provale, inclusiv căpitanul echipei naționale Mihai Macovei sau Vali Ursache.

 

Procesul de reconversie propriu-zis începe la finalul carierei de sportiv în funcție de bugetul disponibil pe care îl dispune Provale. După ce un rugbyist se retrage acesta poate beneficia de șomaj, unde asociația se implică. Tot atunci există posibilitatea înscrierii la un program de formare profesională de unu-doi ani după care fostul rugbyist intră într-o nouă profesie.

 

Eu sunt interesat de exemplu de renovări, așa că încă din timpul în care jucam am făcut cursuri ce țin de electrică, instalanții etc pentru că asta mi-am dorit să fac după.

Ar fi bine ca sportivii să înceapă aceste pregătiri încă din timpul carierei și vă recomand ca și voi la AJR să îi susțineți în acest fel pe viitorii rugbyiști

 

Alexandru-Ioan Popa

 

Image source: LNR

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!