De vorbă cu Marius Tincu despre meciul cu Argentina și monitorizarea tinerilor jucători

Am stat de vorbă cu antrenorul federal Marius Tincu despre meciul Stejarilor cu Pumele, precum și despre activitatea sa de monitorizare a tinerelor talente din țară și din străinătate. 

Prezent pe teren la ultima partidă directă dintre România și Argentina, Marius ne-a povestit cum a fost acel meci și cum vede partida ce va avea loc în această seară, precum și despre cât este de important pentru tinerii jucători români de a a vea meciuri împotriva echipelor din Tier 1 ( primul eșalon valoric) 

 

Cum decurge pregatirea echipelor de juniori pe care le-ati vizitat până in acest moment ? Sunteti multumit de ce ați văzut?

Sunt foarte mulțumit de ceea ce am văzut, nu este un nivel ridicat peste tot dar am văzut activitate peste tot în cluburi, sunt copii care joaca rugby și asta mă intereseză. După perioada de covid eram sceptic ca ne va fi greu să reusim sa strănâgem copii și să jucăm cu ei nefiind pregatiți, dar antrenorii i-au ținut aproape prin toate modalitățile și ceea ce am văzut mi-a plăcut, chiar am vazut meciuri unde copii m-au impresionat de maturitatea rugbystică de care dau dovadă.

 

In perioada următoare o sa continuați aceste vizite?

Următoarea perioadă va fi în luna septembrie când se va incepe un nou campionat, dar poate vom putea face ceva cu ei la sfârșitul lui august, dar totul este legat de buget și situația Covid. Trebuie anticipat tot și să fie o bună comunicare între FRR si cluburi.

 

Ce planuri există pentru selecționata de U18, respectiv cea de U20, făcand referire aici la stagiile de pregatire și la eventualele turnee pe care le vor avea, cum a fost și in anii trecuți?

Planurile se schimba de la luna la luna, deoarece am avut restrictii covid si nu ne-am putut antrena, avem lipsa de bani deoarece bugetul FRR a fost micșorat cu 70% de catre Ministerul Tineretului și Sportului, deocamdată avem o dată in octombrie 2021 pentru a juca un campionat european la U18 și U20, deci foarte dificil sa ne ținem de un plan în aceste condiții.

 

Cum decurge monitorizarea tinerilor sportivi români ce evolueaza la academiile din străinătate?

Tinem legatura prin telefon si mail, deoarece in acesta perioada de Covid toate competițiile amator sunt oprite, în Romania am avut șansa să dăm drumul la niște meciuri ceea ce este benefic copiilor și mai ales celor care vor reprezenta România.

 

Legat de acest subiect, am vazut in acest sezon din liga americana de rugby un jucător de origine romana, Rob Irimescu jucând pentru New York, exista posibilitatea să il vedem jucând pentru Stejari?

Ma bucura faptul ca sunt români care evoluează peste tot in lume asta însemana că suntem o natiune cu tradiție rugbystica și cu o istorie enormă. Dacă este disponibil și are pașaport romanesc el poate face parte din planurile selecționeurului. Dar trebuie să indeplinească mai multe condiții și in primul rand trebuie să vrea să joace și să fie bun.

 

Recent am văzut un jucator român Ion Neculai, ce a debutat pentru naționala de sub 20 de ani ai Italiei. Este dificil sa convingi tineri care se afla in acesta situatie sa joace pentru Romania?

Copii care au crescut in centrele de excelenta a unor națiuni majore, vă dați seama că vor face tot posibilul sa joace pentru aceste natiuni, este logic și de ințeles, dar au posibilitatea să joace și pentru Romania daca au buna voință să poarte tricoul cu frunza de stejar. Nu cred ca trebuie convins nimeni sa joace pentru tara lui , pentru originile sale chiar dacă nu este nascut in Romania. Daca este selectionabil există o posibilitate să fie selecționat dacă este nevoie de el și echipa naționala are nevoie de el. Totul depinde de mai multe circumstanțe și factori care trebuie reuniti. Decizia se ia la nivel de federație și selecționer.

 

Rămânem la Italia. Am observat ca federația italiana convoacă la nivel regional tinerii sub 18 ani la 4 centre de formare, iar la sub 20 de ani la academia națională. S-ar putea realiza in Romania un proiect de acest tip cu copii pe care sa ii avem in campionatele de juniori?

Italia are sansa de a participa la 6 Natiuni de unde are un buget de 40 milioane de euro pe an, federației ii este ușor să construiasca aceste centre și academii, sa investească bani și să dezvolte tineret. In Romania sportul este bazat pe școală, totul este făcut în ritm școlar și cu banii statului, nu avem bugete pentru a creea aceste instituții unde să ne crestem viitoarele speranțe ale rugbylui romanesc. Incercăm sa dezvoltăm aceste centre de excelență unde sportivii să aibă tot ce le trebuie pentru a atinge nivelul internațional dar ne trebuie timp, oameni pregatiți (staffuri) și finanțare.

 

Acum aproape 10 ani ați fost pe teren la ultimul meci pe care Stejarii l-au disputat contra Argentinei.Cum credeți ca va fi meciul de acum?

Cu Argentina am crezut ca putem să facem un meci mai strâns dar deziluzia a fost si mai mare deoarece scorul a fost și mai mare și din postura pe care o aveam de căpitan am ramas cu frustari dupa acel meci. In acel moment ii cunoșteam pe toți care jucau pentru Argentina și le știam nivelul, acuma lucrurile s-au schimbat,  este o echipa greu de manevrat, fiind singura echipa care a batut Noua Zeelandă in ultima vreme.

 

Cat de important e ca Stejarii sa evolueze constant impotriva echipelor de Tier 1?

Sper din tot sufletul ca Stejarii sa se ridice la asteptarile acestor echipe de Tier 1, sa ne reprezentam tara cu demnitate si sa jucam pe calitatile nostre de romani. Este important sa nu dezamagim adversarul, deoarece avem o istorie de respectat dar este important ca cei care vor reprezenta Romania sa duca istoria mai departe si sa faca mandrii romani de peste tot care se vor uita la meci. Cand imbraci tricoul nationalei reprezinti romanii de peste tot deci este important ca Stejarii sa aiba un comportament exemplar.

page3image47800080

 Ce impact credeti ca va avea asupra tinerilor jucatori ai Stejarilor acest meci?

Este impresionat sa joci contra națiunilor de Tier 1, deoarece nu avem aceste meciuri decât când mergem la Cupa Mondiala așa este facut calendarul mondial din pacate, sper ca tinerii sa fie la nivelul evenimentului adica sa joace si sa fie competitori pentru a nu fi sub acest eveniment. Placerea si bucuria de a juca cu aceste națiuni majore trebuie să predomine în rândul sportivilor tineri.

 

Mai multe națiuni atat din Tier 1 cat si din Tier 2 au francize naționale sau provinciale. Un exemplu in acest sens din esalonul 2 fiind Uruguay in Super Liga Sudamericana respectiv Fijian Druan si Moana Pasifika (compusa din tongani si samoani) din Super Rugby. Credeti ca ar fi benefica revenirea Lupilor Bucuresti dupa acest model?

Revenirea Lupilor Bucuresti este vitala pentru echipa națională și tinerii de U20 care cresc in echipa națională, acesta competiție unde vor juca le va da mai multe meciuri de nivel internațional și li se va permite o dezvoltare mult mai benefică și apropiată de nivelul internațional. Sper sa gasim pe viitor fonduri si societăți care vor avea buna voință să investească în această echipă și să folosească imaginea echipei.

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!