Istoria, structura si activitatea curenta a Asociatei Jucatorilor de Rugby (AJR) in 10 puncte

 

  1. Cum s-a nascut AJR ?

 

AJR s-a nascut in iarna anului 2018, moment care este legat de ratarea calificarii  la RWC 2019, de catre echipa Romaniei. Eram la ski in Poaina Brasov si cu lacrimi in ochi nu aveam cui sa ma adresez si desi nu vorbisem cu Romeo Gontineac de mult timp, l-am sunat pentru a-mi alina durerea necalificarii. Dupa ce initial am avut o atitudine publica critica la adresa FRR, am luat decizia sa nu mai imi exprim atitudinea critica si sa transform energia intr-una pozitiva. Convorbirea cu Romeo fost inceputul colaborarii noastre urmat de luni de munca, timp si energie dedicate proiectului AJR.  

 

Prin intermediul unui prieten in rugby, Mihnea Vasilache am ajuns sa il cunosc pe Ioan Dumitrascu, partener in Filip & Company si pasionat de rugby care s-a oferit sa ne ajute in efortul nostru de a construi ceva pozitiv in rugbyul romanesc. Astfel s-a nascut AJR.

 

 

  1. Care este structura de conducere AJR ?

 

AJR are un comitet de conducere divers si structurat pentru a reprezenta cat mai bine actualii jucatori din Romania si diaspora dar si pentru a constitui o platforma unde fostii jucatori sa se poata regasi si participa direct si concret la sustinerea, ajutorul si reprezentarea jucatorilor activi.

 

Pe linga cei trei membrii fondatori, echipa de conducere formata din Andrei Radoi, Director Executiv si reprezentant al jucatorilor din Romania avem si un reprezentant al jucatorilor din diaspora, Mihai Macovei capitan al stejarilor si Harry Dumitras, representant al fostilor jucatorilor si Horatiu Minea, Secretar General. In structura de conducere se regaseste si Mihnea Vasilache care, din pozitia de Director Non-Excecutiv are rolul de mediere si suport ptentru relatiile cu parteneri din lumea economica de business.

 

Conducerea AJR se intalneste regulat, in fiecare luna si avem ca motto de lucru un principiu foarte simplu la care speram sa adere toti membrii si partnerii nostri in viitor:

 

“Fa ceea ce zici ca faci!” 

 

 

  1. Cum ajuta AJR pe actualii jucatori ?

 

AJR ajuta jucatorul de rugby devenit membru AJR in urmatoarele situatii detailiate in Statutul AJR :

 

  1. Reprezentare sportiva – ofera membrilor o asociatie dedicata promovarii si sustienrii rugbyului in Romania

 

  1. Reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor economice, profesionale si sociale ale membrilor AJR

 

  1. Menținerea unei protecții a membrilor AJR față de regulile sau reglementările injuste sau nelegale care afectează carierea oricărui membru al Asociației

 

  1. Reprezentarea jucatorilor selectionati in echipa Romaniei in relatia cu FRR in conformitate cu sustinerea World Rugby ca ‘jucatorul sa fie implicat in procesul de decizie a desfasurarii activitatii rugbyistice’

 

  1. Reprezentarea membrilor Asociatiei la nivel international si afilierea la organizatii internationale care reprezinta jucatorii de rugby – International Rugby Players 

 

  1. Dezvoltarea sportiva si profesionala prin organizarea de evenimente educationale pentru jucatorii tineri

 

  1. Asistarea membrilor dpdv medical prin recomandari si faciliatare de contacte la diferiti specialist medicali in Romania si Europa in caz de accidente sportive.

 

  1. Asistarea membrilor in pregatirea pentru ‘viata de dupa rugby’

 

  1. Sustinerea dezvoltarii profesionale a membrilor AJR si ajutarea in vederea anagajarii

 

  1. Creearea unei structuri cu ajutorul careia membri AJR sa isi poata exprima opiniile cu privire la aspecte legate de cariera lor de jucatori

 

 

  1. Cum ajuta AJR fostii jucatori ?

 

Pe linga aspectele legale enumerate mai sus care sunt aplicabile si fostilor jucatori in conditiile in care acestia mai sunt in relatii contractuale cu anumite organizatii sportive, AJR isi propune sa creeze o retea a fostilor jucatori, membri AJR unde acestia sa poata ajuta concret si direct actualii jucatori.

 

AJR is propune sa ofere o platforma fostilor jucatori unde ei sa poata interactiona, comunica si exprima punctul de vedere in legatura cu functionarea AJR si diferitele modalitati directe ( ex oferte de job de munca, donatii , oferte si facilitari de burse sportive si de studiu ) sau indirecte ( ex realizare de contacte interne si internationala spre dezvoltarea sportiva si profesionala ) de a ajuta jucatorii activi.

 

AJR ofera o platforma sociala fostilor jucatori din diferite generatii de varsta spre a interactiona, a se cunoaste si a petrece timp in jurul fenomenului rugbysitic prin participarea la diferite evenimente regulate organizate de AJR.

 

 

  1. Cum este vazuta AJR pe plan international ?

 

AJR este in legatura directa cu International Rugby Players (IRP), asociatia jucatorilor de rugby la nivel mondial. AJR este in procesul de afiliere la IRP si ca membru asociat va dispune de intreaga expertiza de reprezentare oferind accesul membrilor AJR prin IRP direct la World Rugby, forul cel mai inalt de conducere in rugbyul mondial.

 

IRP au realizat de curand o intelegere  cu World Rugby in care sunt de accord ca atat la nivel Mondial cat si la nivel national JUCATORUL de rugby, cel mai important actor in fenomenul rugbystic, sa fie direct implicat in procesul decizional in legatura cu fenomenul rugbyistic.

 

Cititi aici scrisorea recenta adresata de Omar Hassanein, CEO International Rugby Players adresata Presedintelui FRR si fiecarui membru din biroul federal.

 

 

  1. Care este relatia AJR cu FRR si cluburile de rugby din Romania ?

 

AJR a initiat o relatie de colaborare cu FRR in sensul realizarii obiectivelor de reprezentare a membrilor enuntate mai sus. Desi initial am intampinat o deschidere din partea lui Alin Petrache, Presedinte FRR, Horatiu Minea, Secretar General AJR a fost intampinat cu oarecare circumspecta poate chiar si o oarecare ostilitate din partea unor reprezentanti ai cluburilor, membrii ai Biroului Federal.

 

AJR prin prezenta lui Horatiu Minea, Secretar a avut oportunitaea sa prezinte proiectul si statutul AJR intregului birou federal si sa raspunda intrebarilor ce membrii ai biroului federal le-au avut legat de scopul si activitatea AJR.

 

De comun acord la intrevederea AJR si FRR s-a stabilit ca o propunere a unui protocol de colaborare sa fie inaintat de AJR spre discutie si aprobare de ambele parti. 

 

La nivelul conducerii AJR suntem increzatori ca aceasta colaborare se va realiza, mai ales ca toate partile implicate AJR , FRR si cluburile din Romania au acelasi interes comun: bunastarea si dezvoltarea JUCATORULUI de rugby din Romania.

 

 

  1. Care sunt planurile imediate ale AJR ?

 

Pe termen scurt AJR isi indrepata eforturile spre cooptare a cati mai multi membri jucatori si fosti jucatori. Pentru acest lucru este nevoie ca AJR sa comunice direct cu potentiali membri pentru a isi expune principiile de functionare si modalitatile prin care AJR poate ajuta JUCATORUL de rugby.

 

Initierea si consolidarea unei relatii de lucru cu FRR si cluburile din tara pentru a discuta modalitatie de dezvoltare si sustinere a JUCATORULUI, sunt prioritatile AJR in urmatoarea perioada.

 

 

  1. Care sunt dificultatile cu care se confrunta AJR ?

 

AJR este o organizatie tanara care a prins viata si a inceput sa existe intr-o perioada de criza de sanatate la nivel mondial. Cel mai mare obstacol peste care AJR trebuie sa treaca este imposibilitatea de contact personal, fata in fata cu jucatorii pentru a le exprima rolul si potentialul AJR pentru a ii ajuta direct in cariera lor sportiva si profesionala.

 

Cu toate acestea, conducerea AJR intelege necesitatea unei astfel de asociatii in rugbyul romanesc si va continua prin alte mijloace ( webinar live, sedinte virtuale etc ) sa initieze si sustina un contact intens cu JUCATORII.

 

 

  1. De ce crezi ca AJR va fi o asociatie cu mare success si impact in rugby Romanesc?

 

Personal sunt convins ca rugbyul romanesc si JUCATORUL de rugby din Romania are nevoie de AJR.

 

AJR este singura organizatie independenta, neafiliata vreunei structuri administrative nationale, care il poate ajuta si reprezenta pe JUCATOR, intr-un mod obiectiv si care isi propune sa stranga fortele si sa uneasca generatii de rugby din Romania.

 

Atat si eu personal cat si toti membrii din conducerea AJR suntem convinsi ca primul pas spre iesirea dintr-o situatie dificila, in care din pacate este si rugbyul nostru, este sa te ajuti singur apoi sa ne ajutam reciproc inainte sa fim ajutati de foruri internationale.

 

Aceasta crezare vine de la un om care acum 20 de ani a ajuns cu un rucsac intr-o tara straina vorbind limba engleza sub standard scolar si care numai prin propriul efort a ajuns un medic chirurg respectat de pacienti si colegi in cercuri profesionale din Irlanda, Europa si intreaga lume.  Cititi aici

 

 

  1. Cum pot sa ajut eu ?

 

Daca inca citesti inseamna ca rugbyul reprezinta ceva important in viata ta si esti interesat sa fii membru ca fost sau actual jucator.

 

Nu iti mai ramine decat sa accesezi website-ul www.ajrugby.ro, sa dai click pe butonul ‘Alatura-te’ si sa completezi formularul de membru.

 

Taxa de membru pentru anul 2020 este redusa la 5 RON.

 

Pentru cei ce pot si simt sa doneze o pot face prin butonul ‘Doneaza’.

 

 

Ancorati - Impreuna - Crestem

 

 

Dr. Mihai Vioreanu

Dublin, Irlanda. 

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!